„Gospode, čuješ li me?“

Dragi mladi prijatelji!

Živimo u jedinstvenim trenucima kada se čovečanstvo zaustavilo. Neki to shvataju kao šalu, drugi se raduju jer imaju dug odmor od obaveza, ali u srcima mnogih se javlja pitanje: šta će se dalje dešavati?

Imamo dovoljno vremena za dublje preispitivanje svojih srca i možemo videti da smo daleko od Božjih zahteva, da smo jako mali i bespomoćni. Slušamo vesti koje nas prenose u nestvarnost ali koja je odjednom postala stvarnost našeg vremena. Predsednici, premijeri i ministri daju svakojake izjave tražeći brza rešenja za ovu situaciju koja mnoge plaši. NE ŽELIM da govorim o lažnim vestima koje ne čine ništa osim što nas sve više obeshrabruju, ali tražimo istinu i stvarnost onoga što će doći. Znam da mnogi u ovom periodu žele da SAD i Vatikan okrive za kraj sveta, jer se iznenada događaji opisani u Svetom pismu odvijaju neočekivanom brzinom, dok nam drugi pune uši pričama kako će sve biti u redu, ali stvarnost je da NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO KAO PRE.

Dragi moji, ne želim da vas obeshrabrim jer je to delo nečastivoga. Želeo bih da razmišljamo duboko, sa maksimalnom ozbiljnošću o našem životu (bez stvaranja određenih predrasuda, možda čak i o meni koji vam ovo pišem). Mislim da je vreme da uklonimo rivalstvo i međusobno poređenje i nadmećući se ko je najmudriji.

To se nažalost do sada dešavalo. Elen Vajt o ovome pod nadahnućem piše: „U ispoljavanju naklonosti i odobravanja nikada se ne treba rukovoditi duhom: ‘kako ti meni, tako i ja tebi’. To je stav koji odgovara neposvećenima, ljudima ovog sveta, ali to nije po volji Bogu. To znači biti naklonjen nekome i laskati mu iz koristoljublja, ili pristrasno biti na nečijoj strani da bi se obezbedila izvesna preimućstva. To znači popuštanjem pridobijati nečiju naklonost, kako bi uživali veće poštovanje od drugih koji su dostojni poštovanja isto tako kao i  mi sami. Teško je uvideti svoje zablude, ali bi trebalo da svi uvide da je duh zavisti, rivalstva, nepoverenja, iznalaženja tuđih grešaka i nesloge, prava svirepost.“ – 4. Svedočanstvo, 208.

Svi smo mi bili u zabludi, svi smo toliko grešni i u ovo vreme trebalo bi da ispoljimo razumevanje jer ne bi trebalo dati mesta iznalaženju grešaka i podelama. Ako tako nastavimo Bog će nas sigurno napustiti. Možda sam zaboravio Boga i u ovim trenucima nevolje podigao sam pogled ka nebu i pitao: „Gospode, čuješ li me?“ Možda je Duh Božji pokrenuo i tvoje srce i ti si primetio da nam nije mnogo vremena ostalo.  „Tako i vi kad vidite sve ovo, znajte da je blizu kod vrata“ (Matej 24,33).

Da li Bog okrenuo od nas zato što u vremenu potpune slobode u kome smo bili bezbrižni nismo imali vremena za NJEGA?

Sada je najbolje vreme za lično preispitivanje i molitvu, sada više nego ikad treba da dopustimo našim srcima da omekšaju i prime istinu i Božju ljubav. Vrata milosti su otvorena i svako od nas ima priliku da bude spasen. Dragi  mladi, Bog vas voli i ne želi da iko od vas bude izgubljen…. Vi ste pred Njim tako dragoceni.

Samo poznaj bezakonje svoje, da si se odmetnula Gospodu Bogu svom“ (Jeremija 3,13).

Ako priznajemo grehe svoje, veran je i pravedan da nam oprosti grehe naše, i očisti nas od svake nepravde“ (1. Jovanova 1,9).

Rasuću kao oblak prestupe tvoje, i grehe tvoje kao maglu; vrati se ke meni jer sam te izbavio“ (Isaija 44,22).

Tada dođite, veli Gospod, pa ćemo se suditi“ to je doslovno značenje jevejskog originala i ovde možemo videti lepotu milostive ljubavi, razuman i oplemenjen karakter. Sa strpljenjem i sažaljenjem – dođite i rasvetlimo sve stvari: „Ako gresi vaši budu kao skerlet, postaće beli kao sneg; ako budu crveni kao crvac, postaće kao vuna. Ako hoćete slušati, dobro zemaljsko ješćete“ (Isaija 1,18.19). 

Ljubim te ljubavlju večnom, zato ti jednako činim milost“ (Jeremija 31,3).

U malom gnevu sakrih za čas lice svoje od tebe, ali ću te večnom milošću pomilovati“ (Isaija 54,8).

Da se ne plaši srce vaše… Mir vam ostavljam, mir svoj dajem vam: ne dajem vam ga kao što svet daje, da se ne plaši srce vaše i da se ne boji“ (Jovan 14,1.27).

Danas je vreme posvećenja. Neka mir i blagoslov Božji bude sa vama!

Adrian Barnea,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s